Убедена съм, че хората, които познават отвътре системата, отидоха със скърбящи

...
Убедена съм, че хората, които познават отвътре системата, отидоха със скърбящи
Коментари Харесай

Другият поглед от паметника на Трапезица

Убедена съм, че хората, които познават от вътрешната страна системата, отидоха със скърбящи сърца да почетат паметта на сътрудниците си, само че си потеглиха огорчени

Със сведени глави пристигнаха в Бургас актуалните и някогашните от висшия ешелон в Министерство на вътрешните работи за откриването на паметника на Йордан Илиев и Атанас Градев – двамата служители на реда, които с живота си заплатиха за целия хаос  в обезпечаването на вътрешната сигурност и реда в страната ни. Но съм уверена, че хората, които познават от вътрешната страна системата, пристигнаха тук със скърбящи сърца да почетат паметта на сътрудниците си, а си потеглиха огорчени.

„ Отдаваме респект на двама доблестни чиновници на Министерство на вътрешните работи, които изгубиха живота си. За страдание 2022 година е най-трагичната и мрачна година в историята на Министерство на вътрешните работи в последните повече от 20 години. Живота си изгубиха петима чиновници на Министерство на вътрешните работи, а в края на 2021 имахме още един подобен случай. Да се надяваме, че това ще е първата и последната такава “, сподели актуалният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Грешки има – от доста хора, призна пред публицистите Стоянов. И добави: „ Неправилна съгласуваност, връзка, организация на активността на всички ангажирани структури в битката с незаконната миграция. Миграцията и все още е извънредно динамична. Имаме към 800 противозаконни опита за нахлуване в страната през последното денонощие. Във вътрешността на страната са арестувани 80 незаконно минали. Правим всичко допустимо – има голям брой командировани чиновници, както и чиновници от Министерството на защитата. Аз персонално пробвам да направя смяната “, сподели министър Стоянов.

Но ние припомняме, че преди ден – в сряда, 23 август към 16 часа, група от над 20 незаконни мигранти от Близкия Изток бе арестувана след следващата гневна гонка с полиция, която за благополучие приключи без жертви и потърпевши. Каналджията е управлявал черен бус Мерцедес със софийска регистрация, пътувал е към Бургас от Турция. Направен е опит да бъде спрян на КПП-то на „ Пода “ преди входа на морския град, само че отказал да се подчини на полицейското предписание и е опитал да избяга.

Изпълняващите активността министри преди мен също е следвало да пробват, сподели обаче министър Стоянов през днешния ден, прехвърляйки топката зад тила си.

„ Опитвам да осигуря оптимален брой физическа мощ, както и задоволителен брой високопроходими коли. Правим опит да купим нужното “, добави той.

И продължи във връзка настояването на оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, което президентът Румен Радев отхвърли да освободи. „ Все още нямаме формален отговор от страна на президента. От позицията му от през вчерашния ден оставам с разбиране, че ще вземе своето решение, без да вземе под внимание случаите, които съм изброил в стимулираното искане от мен “, сподели Калин Стоянов.

И акцентира, че е описал голям брой пропуски, водещи до нарушен надзор и организация на всички структури. „ Това са пропуски, които в случай че ги нямаше, може би през днешния ден нямаше да сме тук. Може би килърът на Митко от Цалапица още щеше да е в ареста. Може би и сред нас щеше да бъде жив психологът от София, който беше погубен. С стимулирания отчет към президента извършвам свое пълномощие “, отсече най-после Калин Стоянов.

След него прочувствено се изрече и Иван Демерджиев, който ръководеше Министерство на вътрешните работи допреди няколко месеца и бе министърът, който се зарече, че първи да потърси отговорните за гибелта на Йордан Илиев и Атанас Градев. „ Изпълних си уговорките. Хората, виновни за случилото се, напуснаха сами, знаейки какви ще са следствията. Цяла Европа знае, че българските служители на реда се жертват, с цел да пазят Европа. Това беше смисълът за тяхната всеотдайност и когато се отстъпва от това... “, не съумя да откри думи Демерджиев. Повече от смутен съм, добави той.

„ С по-добра организация постигнахме по-добри резултати. Обективните данни демонстрират това. Сега при тази невиждана чистка системата ще се срине до равнища, които не сме виждали в последните 25 години “, предизвести ексминистърът на Министерство на вътрешните работи Иван Демерджиев.

А ние припомняме, че чистка имаше – да, само че част от лицата, които сякаш поеха отговорност, през днешния ден се връщат на бял кон в Гранична полиция, въпреки и позорно – от ниските равнища в системата. Такъв е казусът с първия, който си отпътува – Деян Моллов, който се връща през задния вход в системата - изчистен и изпран. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР